Bjergbadegrotte i Valbys flade fjeld
Byens nyeste svømmehal vil ikke bare være svømmehal, men et alsidigt vandkulturhus med både rutsjebane og spa.
Valby Vandkulturhus
Julius Andersens Vej 1A, Kbh SV
Man og ons: 14 - 20.30
Tirs og tors: 8 - 16.30
Fre: 8 - 20.30
Lør og søn: 9 - 16.30
En enkeltbillet koster 33,- for en voksen og 15,- for et barn.
Solceller på taget
De 3.530 m2 vandkulturhus er bygget af Københavns Kommune og tegnet af Nøhr og Sigsgaard Arkitekter.
Den nye svømmehal gør meget ud af at spare på energien, som delvist leveres af et 123 m2 stort solcelleanlæg på taget. Desuden er der sydvendte vinduer, med tre lag glas for at isolere.
I forhold til andre bygninger af samme art er energiforbruget reduceret med omtrent en fjerdedel.
Danmark er et fladt land, og særligt græsplænerne bag Valbyhallen virker meget flade. Men her er der alligevel skudt noget, der ligner et lille bjerg op. Det er det nye Valby Vandkulturhus. En rå og kantet bygning, der uden at se tilfældig ud, kunne være skabt af naturen. Måske bare ikke den danske.
Den naturlige æstetik er en rød tråd gennem bygningen med associationer til grotten, skovsøen og vandhullet, underbygget af naturmaterialer både indvendig og udvendig. Gulvene er eksempelvis belagt med elegant og slidstærk sølvgrå skifer brudt i Nordskandinavien, og bassinkanterne er beklædt med smukt mørkt træ i stedet for det mere almindelige plastik.
Alt sammen giver det et præg af kvalitet og signalerer hygge og afslapning. Det er svært at tale om en økologisk bygning, men hvis man kunne, ville det bestemt være et passende prædikat.
Badested og mødested i ét
Københavns Kommune ønskede sig specifikt et vandkulturhus i Valby og ikke en svømmehal, som eksempelvis den nye i Bellahøj. Spørgsmålet er så blot: hvad er et vandkulturhus og hvad skal det kunne?
”Det rekreative og fleksible miljø er vægtet i særlig høj grad, men der er stadig plads til idrætsfolk i bassinerne. Målet er netop, at huset skal være et alsidigt kulturhus, hvor der er plads til alle former for brug. Det er er tænkt som et kulturelt og socialt mødested, hvor man også kommer, selvom man ikke nødvendigvis vil bade,” fortæller Peter Vegge fra Nøhr og Sigsgaard Arkitekter.
Derfor er huset indrettet, så det er nemt at omstille til alskens arrangementer lige fra spirituelle holdøvelser til modeshows og musikaftener.
Elefantbruser og friluftsskyl
Bygningens foyer er stor, lys og rummelig og åbner op for overskud og overskuelighed. Gennem vinduer lokker vandbassinerne i det store rum, og det er let at overskue bygningens struktur. Naturen på den anden side bliver trukket ind igennem de mange vinduesfag og ovenlys, og er med til at skabe en afslappet og åben stemning. Med nødder på menuen, i stedet for fedtede pomfritter.
Vandkulturen folder sig først og fremmest ud i det store hovedrum, hvor der er to bassiner: ét lille lavtvandsbassin til børn i det ene hjørne, og i det andet et større, med normal stigende dybde.
I den ene side af det store bassin er der, under to buede Monet-broer, åbninger ind til et vandlandsagtigt område, hvor du bliver ført videre af en strømkanal. I kanalen snor vandet sig rundt, som en lille flod, og der er elefantbrusere og en boblegrotte, til leg og afslapning. Til sommer kan du også trække udenfor på terrassen for at slikke sol og tage et skyl under en kold bruser under åben himmel.
Tag vandfaldet som en sæl
En stor trappe fører til førstesalens terrasse med udsyn over bassiner, vandland og naturen udenfor. Og så er det nok så vigtigt herfra, du starter turen ned af vandrutsjebanen, der snor sig langs væggen. Eller ned af de spektakulære vandfaldsbassiner ved siden af – elegant forskudt på plateauer, hvorfra du som en sæl kan slænge dig dovent nedefter med ophold undervejs.
Bag terrassen finder du wellness-afdelingen. Her er der dels et varmtvandsbassin med indbyggede massagedyser og dels et saunaområde med flere forskellige typer saunaer efter lyst og behov. For eksempel én med lysterapi, som er god mod vinterdepression, og en biosauna, der spreder æteriske duftolier, der effektivt kan rense en trængende hud.