Stil sulten i Vesterbrogades madarkade
Københavns tredje store faste madmarked starter mere lokalt og afslappet, mens udvalget og prisniveauet ligner det, byen allerede kender.
Fra forsømt butikscenter til levende madarkade: Forvandlingen er slående i den glemte passage mellem Vesterbrogade og Matthæusgade, hvor det nu er WestMarket, der slår dørene op. Toves Galleri, som efterhånden kun blev brugt som smutvej af de lokale, er blevet til Vesterbros svar på et madmekka med spisesteder, takeaway og butikker.
Københavnerne kan øjensynligt ikke få nok af madmarkeder. Til indvielsen var passagen proppet med en god blanding af mennesker, og på en tilfældig hverdag ved frokosttid er der også godt fyldt med både barnevogne, laptops og gangstativer. Der kigges på kobekødsburgere, kaffe i løs vægt, og hos Kød og Bajer byder tre kvindelige iværksættere i tyverne blandt andet på bæver, bjørn og elg.
Op til åbningen tog WestMarket tilløb som ”Danmarks største fødevaremarked”. Det er endt med at rumme i alt 59 stader i forskellige størrelser, de 57 udlejet fra start. Det svarer til Torvehallerne – og som inde ved Nørreport skal man også på Vesterbrogade forvente mere food court end markedsplads. Men efter planen en mindre turistet én.
Man må sno sig
En kolonnade markerer hovedindgangen på Vesterbrogade 97 med hele otte døre til at sluse folk indenfor. Der bydes velkommen med frugt og grønt, ligesom i et supermarked. Hvis altså man starter i den rigtige ende. Ved bagindgangen i Matthæusgade er indgangspartiet lidt mindre storladent. Her fornemmes noget af den forgangne butiksarkade, mens en hidsig Netto-gul på den ene side konkurrerer med en endnu hidsigere Kiwi-grøn på den anden.
Arkaden går i en let snoet linje på 230 meter, som buler ud på begge sider i to forskudte torvepladser. Der er siddepladser ved træbænke og ved høje træborde langs siderne og mod gårdhaven, som laptop-folket allerede har indtaget. Loftet er malet sort, fladerne omkring vinduerne er hvide, og der er poleret beton på gulvet. Det har været noget af et arbejde at omdanne den mørke passage til et mere appetitvækkende rum, fortæller WestMarkets direktør Christian Kofoed:
»Vi har startet med at fjerne alle papvæggene, så det blev ét stort rum, og så har vi prøvet at åbne op så meget som overhovedet muligt for at få noget dybde og noget lys ind i rummet. Alle ovenlysvinduer var mere eller mindre dækket af, og hele siden, der vender ud mod Enghavevej, var én lang betonvæg. Der har vi nu lavet vinduer hele vejen hen.«
»Det har været besværligt at bygge i sådan en gammel bygning. Vi var jo lidt hæmmet af, at der ligger 160 lejligheder ovenover med opgang fire steder ned i vores arkade og med nogle bærende søjler, som vi ikke kunne flytte så meget på. Men det er også svært at finde 3.000 ledige kvadratmeter i København med så mange mennesker omkring. Så man må jo sno sig lidt.«
Ugandisk eller Steff'sk
WestMarket har åbent hver dag året rundt. Udvalget af vådt og tørt langes over diskene af aflæggere fra københavnske kendinge såvel som helt nye små madentreprenører. Hver bod har en elmåler samt vand og afløb, men ellers er det op til stadeholderne at indrette, som de vil.
»Det er det, der gør, at staderne er så forskelligartede i deres udtryk, at de har fået lov til at skabe deres egen identitet herinde,« siger Christian Kofoed.
Og boderne er vitterligt ganske forskelligartede både i indretning og i indhold, også mere end Torvehallernes designbåse og Papirøens foodtrucks.
De velintegrerede fremmed-cuisiner som thai og kinesisk er her naturligvis, men WestMarket kommer endnu videre omkring med blandt andet caribisk, ugandisk, islandsk og boliviansk. Og hvis det alt sammen bliver for eksotisk for ens smagsløg, kan man finde tryghed i gode gamle Steff's Place, hvor man får pølser på dansk.
Og priserne? Selvom WestMarket har slået sig op på at være billigere, er det ikke helt tydeligt, at det er lykkedes. Magasinet KBH sætter tænderne i en svinekøds-bao fra Kiin Kiin, som ved hurtig hovedregning viste sig at koste 10 kroner per bid.
Råvareudbuddet er altså også ret begrænset i forhold til al den spiseklare mad. Men så kan man selvfølgelig spæde til med en tur i Netto eller Kiwi.
Ikke til turisterne
”Det minder egentlig mere om Papirøen end om Torvehallerne,” siger en ung mand til sin ven, idet de går forbi. Som nytilkommen kan WestMarket ikke undslå sig for konstant sammenligning med sine konkurrenter. Men hvor Torvehallerne og Copenhagen Street Food på Papirøen er blevet turistattraktioner, går WestMarket primært efter de 60-70.000 lokale vesterbroere.
Stemningen virker også allerede mere lokal i arkaden, hvor folk i boderne kommer på besøg hos hinanden og hænger og sludrer ind over disken. Metteline Ibsen, som står i chokoladebutikken Xocolatl, har lagt mærke til forskellen:
»Her er en rigtig god stemning. Det er meget anderledes end at stå i vores butik i Torvehallerne, og det er nok noget med typerne og tempoet. Her er mere afslappet, og det er, som om folk er mere høflige. Det er også rart at være et sted, hvor alle er startet samtidig, og vi skal finde ud af det hele sammen, for eksempel hvor man skal hen med skraldet. Jeg snakker helt klart mere med dem i de andre boder her, end jeg gør i Torvehallerne,« siger hun.
Og der er plads til alle madmarkederne i København og flere til, mener Christian Kofoed. Direktøren tæller Kødbyens Mad & Marked med som en halv, fordi det kun er åbent i weekenderne i sommerhalvåret.
»Nu har vi så tre et halvt,« siger han glad. Og om lidt kommer der ét til, når Tivoli Food Court åbner nede i den anden ende af Vesterbrogade omkring november.
Cykelparkering og andre drømme
Toves Galleri var opkaldt efter bydelens litterære darling Tove Ditlevsen, som boede i Hedebygade få hundrede meter væk. Det åbnede i passagen i 2008 lige omkring finanskrisen og led derefter en sørgelig skæbne. Netto og Kiwi blev hængende til det sidste sammen med et fitnesscenter, en pakistansk skrædder og en del af bydelens hjemløse, som nu må finde husly andetsteds. WestMarket har i øvrigt besluttet, at al flaskepant, der bliver samlet ind af personalet, går ubeskåret til Hus Forbi, fortæller Christian Kofoed.
På åbningsdagen var hele fortovet fyldt op med cykler, og nu er der klistret A4-papirer op på hver af kolonnadens søjler med gaffertape og advarslen: "Parkering af cykler forbudt". Men hvor skal de mange besøgende københavnere så parkere deres jernheste? Christian Kofoed har ikke svaret, men han har en drøm:
»Jeg synes jo, man skulle gøre Vesterbrogade ensrettet – så ville der være plads til parkering dér. Jeg tror ikke, den kommer igennem lige med det samme, men man kan jo altid have drømme. De er i hvert fald skattefrie.«
Inden for den noget nærmere fremtid drømmer Christian Kofoed om at afholde events i passagen, og når det bliver lidt varmere, skal WestMarket til at indrette gårdhaven sammen med den ejerforening, der ligger ovenpå.
En uges tid efter åbningen ser begge indgange allerede lidt slidte ud udefra. Men det passer måske meget godt ind i Vesterbros lokale æstetik.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!