pixel

Vandland for viderekomne

Hvad nu hvis: ... vi brandede os som vandnation med et oplevelsescenter midt ude i Københavns havneløb?

house of water københavns havn

Fakta

House of Water

Et visionsprojekt om et vand-oplevelsescenter, placeret i Københavns havn ud for Langelinie.

Tegnet af Tredje Natur for Rethink Water – et netværk af 60 virksomheder, forsyninger og organisationer med tilknytning til den danske vandsektor samt Københavns Kommune og Region Hovedstaden.

Forestil dig, at du er ude at gå langs havnen og ender hos Den lille Havfrue. Bag hende, ude i vandet, ligger en bygning, som ligner et stort saltkrystal med en vanddråbe i midten. De bakkede, hvide kalkstensmure danner et landskab, som du kan vandre rundt på, mens der under overfladen er det ene rum efter det andet, du kan gå på opdagelse i. Rundt om den hvide ø sejler kanoer, kanalrundfarter og de gule havnebusser.

Visionen hedder House of Water og er et oplevelsescenter udtænkt af den københavnske arkitektvirksomhed Tredje Natur som en måde at markedsføre Danmark som en førende vandnation. Danskerne har flere kystmeter pr. indbygger end i noget andet land i verden, og den spektakulære tilføjelse til Hovedstadens havneløb er tænkt som et kæmpe showroom for danske løsninger på fremtidens vandudfordringer.

»Det er uhørt, at man i København kan bade i havnen og drikke af vandet fra hanen. Det viser, at Danmark er en vandnation, og det vil vi gerne sætte fokus på med projektet. Det handler om at skabe interesse fra andre lande og deres virksomheder, så vand kan blive en eksportvare for danske virksomheder. Samtidig skal det gøre danskerne opmærksom på vands betydning,« siger Ole Schrøder, som er partner i Tredje Natur.

Folkekøkken på et vandtæppe

House of Waters usædvanlige kombination af vand, teknologi og arkitektur er drømt frem på initiativ af erhvervs-netværket Rethink Water. Men skal det københavnske vandland for viderekomne også blive til virkelighed, vil det ifølge Ole Schrøder kræve gavmild hjælp fra en udefrakommende filantropisk mæcen.

Dets hvide kalkstensbakker, der renser regnvandet naturligt, er foldet omkring et centralt vandreservoir – symboliserende en dråbe af ferskt vand i et hav af salt. Bassinet flankeres hele vejen rundt af syv forskellige rum, hvor nysgerrige kan blive både underholdt og klogere på den rolle, vandet spiller i deres hverdagsliv.

De besøgende føres fra en gangbro ved Langelinie ud i havnen og kommer ned i bygnings-øens første og største rum via en central cirkelrampe. Dernede bydes velkomsten af et vanddampende folkekøkken, der kan servere østers, fisk og tang fra havnen. Og nærkontakten med det våde element sikres fra start af det store brusende vandgardin, som bliver til ved hjælp af overskydende regnvand og danner en tynd vandfilm, når det rammer gulvet.

Skovtur og maskinmagi

Når man træder ind i det næste rum, bliver man mødt af et stort ovenlysvindue i loftet, som samtidig er en glasbakkeside i landskabet udenfor. Her er temaet vandressourcer og grundvandet som kilde til ferskvand.

Rum tre handler om "urbant vand". Her er det som at træde ind i en lille bypark med cykelsti, bænke og træer. Alt sammen for at demonstrere, hvordan byer kan klimasikres mod oversvømmelser på måder, der bliver et aktiv i bylivet.

"Industriel vandeffektivitet" er emnet for House of Waters fjerde rum – det handler om det vandfodaftryk, som industriens produktion af eksempelvis fødevarer sætter. Det er næsten som at være på skovtur, når man træder ind i den græsklædte lund med træer, mælkebøtter og små bløde bakker.

Stik modsat er den rå oplevelse i rum nummer fem, hvor en masse skinnende stålrør fortæller om Københavns vandforsyning og byens enestående lave vandtab.

Næstsidste rum handler om, hvordan den rigtige håndtering af spildevand muliggør bystrande og urbane vandfarme. Det halvt åbne rum er da også bygget op som en lille lagune-strand med sand og havnevand, hvor den friske luft strømmer de besøgende i møde.

Inden man begiver sig op på House of Waters bølgende tag som finale, gør det syvende og sidste rum det muligt at komme helt tæt på den normalt skjulte vandteknologi. En lille dam midt i rummet danner en eventyrlignende scene for maskiner og pumper working their magic.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling