pixel

Brønshøjs gamle vandtårn er Københavns nye spillested

Fredet pejlemærke genbrugt som kulturelt samlingspunkt.

brønshøj vandtårn interiør

Det er aldrig for sent at tage hul på en helt ny karriere, og ude på Brønshøjvej er en 89-årig københavnerkæmpe klar til at droppe pensionen og starte på en frisk:

Kort
Brønshøj Vandtårn

To årtier efter det blev tømt for vand gør Brønshøj Vandtårn comeback som fast spillested og udstillingsrum.

Livemusikkens feinschmeckere vil allerede have lagt øjne til det spektakulære koncertrum og øre til dets ganske specielle akustik mellem betondragerne. Men efter en periode med enkeltstående arrangementer er det lokale pejlemærke blevet nænsomt renoveret af Varmings Tegnestue med blandt andet forbedrede adgangsforhold og eget lydsystem til at være et permanent kulturelt samlingssted i byen.

Københavns Kommune købte det fredede vandtårn tilbage i 2015, og det vil fremover blive drevet af kulturhuset Pilegården, der ligger få skridt længere nede af Brønshøjvej.

34 meter høje Brønshøj Vandtårn blev oprindeligt taget i brug i 1930 som et af de tidligste funktionalistiske byggerier i Danmark lavet i jernbeton. Den runde silo med de runde vinduer er tegnet af arkitekten Ib Lunding, især kendt for designet af Københavns ikoniske sporvogne, og blev først i 1999 taget ud af vandforsyningen.

Indenfor er der over 20 meter til loftet, og den massive betonkonstruktion giver en eftertrykkelig efterklang. I forbindelse med ombygningen er de dybeste toner blevet målt til at klinge i rummet i op til 40 sekunder, og det stiller nogle særlige krav om at kunne improvisere og spille sammen med tårnet til de kunstnere og musikere, som fremover kan opleves der.

Brønshøj Vandtårn genindvies officielt 2. februar og indleder derefter sin nye permanente tilværelse som spillested med en stribe koncerter under festivalen VinterJazz.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Valby
Et indendørs mødested for både voksne og børn — dét mangler i mange af Københavns bydele, mener SquareOne Arkitekter.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling