Ghettocharme i sporvognshaller
I nyt StreetMekka får du alt det gode fra gaden minus kolde fingre og våd asfalt
StreetMekka
Gadeidrætscentret åbner 16. oktober i to renoverede sporvognshaller på Enghavevej 82.
BBP Arkitekter står bag udviklingen.
Idé, drift og arrangementer: Nonprofitorganisationen GAM3 i samarbejde med Flowdance Academy, DJ Noize, Streetmovement og Dansk Bordfodbold Forbund.
StreetMekka er støttet af Københavns Kommune og Lokale- og Anlægsfonden.
Læs også KBH's guide til
byens bedste asfaltspots
Hvorfor findes der ikke ét samlet sted hvor skatere, basketspillere, parkour-entusiaster, dj’s in spe og graffitimalere kan mødes og dyrke deres gadekulturer?
I dag er de forskellige gadekulturer spredt over hele byen: Hvor der kan spilles basket, kan der ikke altid skates, og de flade, åbne rum til boldspil giver ikke meget væg til graffitimalernes pieces.
Omtrent sådan startede tankerne bag StreetMekka tilbage i 2003 da Samir og Khuram, to drenge der savnede et sted at spille bold med vennerne og høre gode beats i højttalerne, skrev til non profit-organisationen GAM3.
GAM3 tog idéen videre til Københavns Kommune, og efter syv års arbejde åbner StreetMekka i midten af oktober i to ombyggede sporvognshaller på ydre Vesterbro.
Det indendørs gadeidrætscenter dedikerer her 2.200 rå kvadratmetre til streetbasket, parkour, street- og breakdance, bordfodbold, dj-skole og graffiti-workshops hvor unge kan dyrke streetkulturen i gadesmarte omgivelser.
Frisktromlet asfalt
Inde i de lyse haller hænger gammel afskallet maling fra væggene og en antikudseende elevatorkerne har fået lov at blive stående.
Stedet oser langt væk af ghetto-charme. Da KBH er på visit, hærger en skarp lugt af frisktromlet asfalt på ’gulvene’ som snart vil give genlyd af såler der bouncer i takt til hiphop fra mikserpulten. Om sommeren vil værkstedsportene i den ene ende af hallerne kunne åbnes, så inde og ude kan blive ét stort, pulserende gaderum.
Hallerne bliver primært et mødested for børn og unge mellem 10 og 25 år, men der bliver også åbnet for de 25+ der kan være en slags mentorer for de yngre.
”Ligesom idéen til StreetMekka er opstået hos de unge, vil det i høj grad være et sted hvor videreudviklingen kommer fra de unge selv,” siger Mikkel Gjelstrup der er leder af StreetMekka:
”Hvor livet i en traditionel sportsklub hovedsagelig foregår på banen, vil faciliteterne her på stedet også være en magnet for streetkulturelle aktiviteter ud over idræt.”
Og når det er streetkulturens normer der styrer, kan brugerne godt glemme alt om faste træningstider og fastlåste hold. Her går man ind fra gaden og spiller streetbasket med de homies der allerede er på banen.
StreetMekka vil nemlig være et sted der skaber helt nye synergier mellem de mange kulturer i gadelivet. Så som det er frit for enhver at mødes på Israels Plads, skal StreetMekka også være et åbent og uformelt samlingssted i byen. Bare med tag over hovedet så man slipper for kolde fingre og våd asfalt når københavnervejret viser sig fra sin grumme side.