Bryghusprojektet på skinner igen
Nu er der givet endeligt grønt lys for Rem Koolhaas’ omdiskuterede multihus
Bryghusgrunden, der ligger mellem Vester Voldgade og Frederiksholms Kanal som en af de sidste uudfyldte pladser ved havnefronten, er et af de områder i byen der virkelig kan få københavnere på barrikaderne.
Nu er vejen for Rem Koolhaas planlagte multihus imidlertid endeligt blevet banet, men ruten til godkendelse har været en snørklet af slagsen.
Siden Kongens Bryghus, der både bryggede humle til konger og københavnere, brændte ned i 1960 har området med den eminente placering ved havnefronten levet et liv i limbo.
Halvt parkeringsområde, halvt legeplads, helt ingenting. Mange af de lokale har været glade for det frie område med vildtvoksende træer og legeplads et stenkast fra havnen, men i 2005 købte Realea Bryghusgrunden med henblik på at opføre et arkitektonisk stjerneskud af en bygning.
Stjerner hevet til byen
Nogle af verdens førende arkitekter blev inviteret til at komme med deres bud på et hus af exceptionel arkitektonisk kvalitet som både skulle rumme Dansk Arkitektur Center, lejligheder, kontorer, café, restaurant, lege- og bypladser.
For snuden af blandt andre Renzo Piano, der står bag det markante kunstmuseum Centre Pompidou i Paris, vandt hollandske Rem Koolhaas konkurrencen om at udfylde en af de allersidste byggegrunde i Københavns inderhavn.
Hollænderens idé var et markant byggeri af kasser stablet mere eller mindre tilfældigt oven på hinanden, og som satte ben på hver sin side af Christians Brygge og dermed tillod biltrafikken at passere direkte igennem bygningen.
Københavns klagesang
Flere priste de arkitektonisk ambitiøse armbevægelser velkomne, men det skortede heller ikke på skeptiske indsigelser. Blandt andet fra Kulturarvsstyrelsen der var bekymret for nærheden til områdets historiske byggerier. Særligt var man bange for at Koolhaas markante byggeri ville tage pusten fra Christian 4.s Bryghus der ligger skråt over Frederiksholms Kanal
Sidste år besluttede kræfterne bag bryghusprojektet derfor i samråd med Kulturarvsstyrelsen at flytte bygningen længere mod havnen for at øge distancen til den royale ølhule. Det betød samtidig at byggeriet ville rykke fem meter udover vandet, og få en havnepromenade, så man kan gå forbi huset langs havnen.
Men alle var stadig ikke glade. Rem Koolhaas byggeri overskred nemlig stadig beskyttelseslinjen der skulle værne om Christian 4.s Bryghus. Så den borgerinitierede protestgruppe Bryghusgruppen gjorde indsigelse til Naturklagenævnet, fordi de mente at byggeriet stadig ville genere den historiske bygning.
Nu er det dog blevet afgjort at Københavns Kommunes beslutning om at give dispensation til overtrædelse af beskyttelseslinjen ikke kommer til genere Christian 4.s bryghus.
Så nu fortsætter folkene bag med at finpudse de sidste detaljer inden forventet byggestart til foråret. Efter planen vil byggeriet stå klar i 2015.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!