pixel

Levantkaj vil ende som Harlem og ikke Manhattan

87% foretrækker traditionelt byggeri, så hvorfor vil vi nu igen bygge stramt og "moderne" i Nordhavn, spørger formand for Arkitektur­oprøret

levantkaj

Kort
Levantkaj

Magasinet KBH bemærkede den 3. april, at det kommende boligkvarter på Nordhavns Levantkaj ligner en miniversion af newyorker-bydelen Manhattan.

Magasinet tilføjede: ”Om det er tilsigtet, er et åbent spørgsmål”.

Det spørgsmål vil vi gerne have svar på. Vi vil hellere have Østerbro end Manhattan. Og det vil et flertal af byens borgere formentlig også.

Arkitekturoprørets afstemninger i de skandinaviske lande viser år efter år, at et stort flertal foretrækker traditionelt byggeri frem for ”moderne”.

I forbindelse med årets norske afstemning lavede NRK sin egen meningsmåling: 84.000 personer svarede, og 87% foretrækker traditionelt byggeri.

Hvorfor bliver bygherrerne ved at holde fast i en byggestil, som kun få kan lide? Hvis 87% ønsker traditionelt byggeri, hvorfor er det så ca. 0% af byggeriet, der imødekommer det ønske?

Byggebranchen er vist den eneste leverandør af forbrugsgoder, der er ligeglad med, hvad forbrugerne efterspørger.

Hvis en leverandør af biler, møbler eller tøj bar sig ad på den måde, ville han gå konkurs. Men bygherrerne har hidtil kunnet udleje alle de nye boliger, så de har set stort på flertallets mening.

Det kan de desværre fortsætte med i København, hvor efterspørgslen er stor. Levantkajen er bare det nyeste eksempel.

Jernbanebyen og Enghave Brygge Syd er også planlagt til at blive triste forstadsbebyggelser i stedet for hyggelige, traditionelle bykvarterer. Det bliver lige så kedeligt som alt det andet, der er bygget langs Københavns Havn og på snesevis af havnearealer over hele landet i de seneste 25 år.

Men i Aarhus og Odense er der nu bygget for meget, og markedskræfterne vil for første gang i mange år kunne fungere. Det nye, triste forstadsbyggeri vil tabe i konkurrencen til byggeri i traditionel stil med godt bymiljø.

Det kommende byggeri på Levantkajen har risiko for ad åre at ende som et Harlem i stedet for et Manhattan.

Deltag i debatten om byen. Indsend argumenterede indlæg på 500-1.000 ord til opinion@magasinetkbh.dk.

Mest læste

kommentarer

Soeren.chr.jensen_1735
Må jeg forsigtigt gøre opmærksom på, at Harlem findes på Manhattan.
Ørestad Avis
Check lige den reviderede strukturplan. Der vil man se en ændret metrolinieføring, andre vejforløb og grønne lommer ift. bærende billede.
Rasmus Fangsø
Tror ikke på at der alene findes to retninger, moderne og traditionelt. Det er en grov forenkling, hvilket desværre gør indlægget mere polemisk end interessant.
belnurze@gmail.com
Så længe lejlighederne bliver solgt, ændres arkitekturen vel næppe. Hvis vi bedst kan lide ‘den gamle’ stil, så skal vi lade være at købe den nye.
Mads Ingholt
Kære Jep Loft; jeg synes der mangler konkret substans i dit indlæg; det er svært St forstå hvad du egentlig mener, især fordi du synes at være dårligt informeret: Harlem ligger på Manhattan og er faktisk en lys og åben bydel (de fleste steder). Harlem har i modsætning til den sydligere del sf Manhattan ikke mange højhuse, der som det er tilfældet på Manhattan kaster lange skygger og forårsager vindtrakts-forhold. At de mange højhuse på den del af Manhatten der ligger fra Central Park og sydligere er til at leve med - rent lysmæssigt - skyldes at New York ligger sydligere end Rom og har masser af høj og stærk sol - selv om vinteren.

relaterede
artikler

seneste
opinion

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling