pixel

Realdania vil noget større end at give penge til andre

REPLIK: Kristian Kristansen svarer Jesper Nygård fra Realdania

Blox

Nedenstående er en replik til et indlæg fra Jesper Nygåard, bragt den 31. januar.

Jesper Nygård og jeg har diskuteret Realdania flere gange, også i Deadline på DR2. Det er ikke en diskussion, der flytter sig meget. Men ganske kort:

Jesper Nygård svarer ikke på min beskrivelse af BLOX som et flop til 2 milliarder. I stedet tegner han med løs hånd det velkendte skønmaleri af Realdania og undlader at forholde sig sagligt til mine argumenter.

Jeg står ikke alene med min kritik af Realdania. Gennem årene er Realdania blevet kritiseret i en lang række grundige artikler i aviser som Børsen, Berlingske Tidende og Politiken.

Fagfolk har kritiseret Realdania. Professor Steen Thomsen, CBS udtalte sin tid, at det var kritisabelt i Realdania, at det var de samme folk, der både bevilligede pengene og brugte dem.

Tidligere bankdirektør Jørn Astrup Hansen har været meget kritisk overfor Realdania og blandt andet angrebet, at man lod en i sammenhængen tilfældig persongruppe forvalte en stor, herreløs formue.

Efter en sag om konkurrenceforvridning i 2010 indførte Folketinget legalitetstilsyn med Realdania. Og mange af Realdanias projekter har ført til lokale protester og forsøg på at stoppe projekterne.

At Realdania burde have været en almennyttig fond — Jesper Nygård påstår som vanligt, at der tales om en erhvervsdrivende fond — er ikke min idé. Det var dét, Folketinget havde tænkt på i lovgivningen.

Jørgen Nue Møller var bestyrelsesformand i Realkredit Danmark A/S og blev bestyrelsesformand i Realdania. Han skriver i sine erindringer, at forbilleder var der ikke mange af i dansk erhvervsliv. Han ville ikke have en ejerfond, det skulle ikke være som Trygfonden, og Carlsbergfondet kunne heller ikke bruges som model.

Resultatet blev en mærkelig hybrid: En foreningsejet virksomhed med et almennyttigt formål, hvor en lille gruppe bevilger penge, selv bruger dem, investerer for at tjene penge og deler ”gaver” ud.

Skat fordi det er privat virksomhed

Realdania betaler (virksomheds-) skat, fordi det er en privat virksomhed. Hvis Realdania havde været en almennyttig fond, havde den ikke behøvet at betale skat, men ville til gengæld have været forhindret i bruge sine penge på andet end almennyttige formål.

Ingen, heller ikke jeg, har påstået, at Realdania ikke har givet penge til uegennyttige projekter. Problemet er, at disse projekter aldrig har fyldt meget i Realdanias portefølje og med årene er kommet til at fylde mindre og mindre.

I stedet går Realdanias penge til kommercielle projekter: Realdania er developer, ejendomsselskab, driver hoteller, ejer parkeringsanlæg, driver rådgivningsvirksomhed, er bygherre med mere. Realdanias donationer har ofte understøttet Realdanias forretningsaktiviteter eller er faldet meget tæt på Realdanias ledelse.

Jesper Nygård og Realdania tager gerne let på begreberne og jonglerer med filantropi og almennytte. (I de tidlige år kaldte Realdania sig for Fonden Realdania, selvom Realdania ikke er en fond.)

Realdania fik i sin tid pålagt et almennyttigt formål. Realdania fik lov til at forvalte en formue til gavn for alle danskere. I stedet har Realdania bygget et palads (BLOX) til sig selv og opbygget en forretningskoncern med flere hundrede ansatte.

Realdanias hovedaktivitet er at udvikle byområder til hundedyre boliger over hele landet. Det var ikke meningen. Formuen fra medlemmernes opsparing i den hedengangne kreditforening kunne meget mere passende bruges til at bygge billige boliger.

Og Jesper Nygård ynder at spille demokratikortet. Sandheden er, at det er Danmarks magtelite, der sidder i Realdanias repræsentantskab: 66 er direktører, 7 er godsejere, 5 er borgmestre, 2 er organisationsformænd, 9 er i andre ledende stillinger – hr. og fru Jensen er overhovedet ikke med. (Opgørelsen er fra 2016).

Alt dette og meget mere kan man læse om i min gennemresearchede bog, som har været gennem fagfællebedømmelse. Bogen kan hentes gratis her.

I den kan man også læse, at Berlingske Business i 2013 udnævnte Jesper Nygård til ugens taber. Jesper Nygård var ansvarlig for et tab på 600 millioner kroner på danmarkshistoriens dårligste investeringsselskab: Dania Capital.

Og Jesper Nygård gik fra at være bestyrelsesformand for Realdania til at være direktør for Realdania. En problematisk sag, mente Berlingske Business, fordi en bestyrelse skal kontrollere direktionen og ikke være pot og pande.

Læs indlæg fra Jesper Nygåard, bragt den 31. januar.

Vær med i debatten. Send indlæg til opinion@magasinetkbh.dk.

 

Mest læste

relaterede
artikler

seneste
opinion

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling