Tarok
DRAMA
Premiere 31. oktober
Det er svært ikke at holde vejret, når der traves for familiens og nationens ære. ’Tarok’ er et dramatisk epos om en families rejse fra ukendte plovbønder i Skive til hele Danmarks hestehelte. Men flere irriterende elementer forhindrer filmen om travbanens Brian Laudrup i at komme op i de højeste luftlag.
Året er 1948, og familiens patriark Karl (Bjarne Henriksen) har store visioner. Desværre går det ikke helt efter planen, og gårdens stolte arbejdshingst og hele hans harem bliver kørt til limfabrikken. Det bliver for meget for de to unge sønner Jørn (Henrik Vestergaard) og Vagn (Claus Riis Østergaard), som blander blod og sværger, at de aldrig vil opgive drømmen. Heldigvis har farmand ikke opgivet helt endnu og køber i stedet to væddeløbsheste til avl, og så begynder eventyret.
Der bliver lagt op til det helt store biografbrag med ‘Tarok’. Den sande historie om virkelige personer og en rigtig kendishest – hvad kan gå galt? Ikke så forfærdeligt meget, men illusionen af virkelighed brister altså flere gange. For eksempel når Henrik Vestergaard på 41 skal spille elskovssyg teenager mere eller mindre uden sminke. Skuespillet er generelt godt, men det glider til tider over i teatralskhed. Til gengæld er Kirsten Lehfeldt absolut fantastisk i rollen som familiens mor.
’Tarok’ foregår i den foranderlige periode 1948 til 1981, men det er af og til svært at følge med i tidsspringene. Til gengæld bliver der gjort en dyd ud af autenticiteten. Instruktør Anne-Grethe Bjarup Riis, der stod bag biografsuccesen ‘Hvidsten Gruppen’, lægger heller ikke skjul på, at ’Tarok’ også gerne skulle være et epokeportræt af Matadorske dimensioner. Resultatet minder nu mere om en blanding af ‘Krøniken’ og ‘Krummerne’. Men på den gode måde.
Og i en tid, hvor både fodboldlandsholdet, Wozniacki og curlingpigerne ligger langt nede på verdensranglisten, så er det godt at kunne læne sig tilbage og nyde historien om Danmarks stolteste travhingst, der samlede en nation. Og som filmens slutmelodi lyder: “Try to remember, when grass was green, and grain was yellow.”