Langebro lyser
Farvestrålende og levende lyskunst vil trække dig gennem passagen under Langebro.
Bilerne suser forbi. Området synes at være omgæret af et endeløst vejarbejde og store nybyggerier på nabogrundene med kraner, der troner ind over vejen. Umiddelbart forbinder man ikke passagen under Langebro med andet, end det den er – en trafikal foranstaltning på en af Københavns indfaldsveje.
Men det skal være anderledes nu. Skiftende farver oplyser de ellers dunkle betonvægge, og et opadgående lys på de tolv tunge søjler, der bærer broen, får den næsten til at svæve på en let og elegant måde. Det er en lysinstallation af kunstneren Jesper Kongshaug, der har skabt et nyt og spændende byrum under broen.
Jesper Kongshaug har tidligere skabt lysprojekter til Højbro Plads, Skuespilhuset og Den Blå Planet. Under Langebro sætter han fokus på broens arkitektoniske detaljer, der før bare var noget, man passerede under for at komme fra a til b. Nu forstår man pludselig, hvorfor Kaj Gottlobs Langebro fra 1954 er et fredet bygningsværk.
Café i en bropille
Som en sjov detalje er lyset koblet til broens lyd. Det betyder, at lyset bølger i takt med bilernes bevægelse over broen. Samtidig sitrer lyset kortvarigt, hver gang klokken slår hel på rådhusuret.
Lysene og deres dragende effekt skal være med til at danne en tryg fodgængerforbindelse mellem Kalvebod Bølge og Bryghusprojektet, der ellers er afskåret fra hinanden af tung bytrafik. Og der er mere at glæde sig til, for Jesper Kongshaugs lyskunst er kun første etape af et større projekt.
Der arbejdes nemlig også på at omdanne en af bropillerne til en cafe, der åbner op ud mod kajen. Her kan københavnerne fremover nyde kaffen, solen og udsigten helt tæt ved havnevandet.
Det samlede projekt ventes at stå klar senest med udgangen af 2015.