pixel

Se billederne: Design af ny Kultur- og Musikskole på Frederiksberg valgt

Tegnestuen Cobe skal omdanne grund ved Radiohuset til en musikalsk mini-campus. Mange små, skæve byrum opstår som del af designet.

rosenørns allé, radiohuset, musikskole

Sidst vi skrev om Frederiksberg Kommunes store planer for en ny, musikalsk campus, var der ikke mange billeder at dele — for ingen vidste, hvordan det skulle se ud.

Det er der lavet om på nu.

Nu står det nemlig klart, at tegnestuen Cobe skal tegne Frederiksbergs nye musik- og kulturhus på den historiske adresse på Rosenørns Allé.

Med design-linjer inspireret af det gamle radiohus lige ved siden af vandt den efterhånden velkendte tegnestue foran tre andre teams arkitektkonkurrencen udskrevet af Frederiksberg Kommune.

Et musikalsk mini-campus

Med udgangspunkt i Frederiksbergs eksisterende Musikhøjskole skal den nye skole tilbyde undervisning til børn og unge i både klassisk musik, kunst, dans, drama og film — og med en god portion digital læring oveni.

Og så skal det nye kulturhus også danne ramme om festivaler, forestillinger og koncerter.

Det hele bliver samlet som en musikalsk og kunstnerisk mini-campus med både den nye kultur- og musikskole og et nyt kollegie klods op af det ikoniske Vilhelm Lauritzen-byggeri på Rosenørns Allé.

Bygningen fra 1940 husede indtil 2007 Danmarks Radio, før radiodelen blev lagt ind under TV Byen i Søborg, der siden flyttede til den nyopførte DR Byen i Ørestad.

I forvejen er Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, orkestret Copenhagen Phil og Mediegymnasiet Next at finde på adressen og lige rundt om hjørnet.

En baggård i baggården

Det klassiske hus fra 1940 har ifølge Cobe inspireret formgivning og materialevalg på den nye campus, hvor det formentlig har krævet et solidt lineal-arbejde at optimere rumfordelingen.

Radiohusets gamle baggård er nemlig ikke særlig stor, og netop forslagets hensyn til skalaer og bevidsthed om stedets historik fremhæves af dommerudvalget som en særlig kvalitet.

"Projektet lykkes med at skabe et hus, der er fyldt helt ud i en lang pallette af størrelser og stemninger. Bygningen understøtter en billedskabende og inspirerende dynamik parret med hjørner, skjulesteder og rum til indadvendt fordybelse", hedder det blandt andet i dommerbetænkningen.

I alt er der fundet godt 2.600 m2 til musik og kultur på den kompakte grund, kollegieboliger på mellem 2.500 og 3.000 m2 samt en parkeringskælder med ca. 65 P-pladser.

Fire mindre bygninger fordeles i baggården og danner et nyt byrum mellem sig — altså en slags baggård midt i baggården. 

Omkring de nye huse, der får plads til undervisning i musik, film, dans og kunst, bliver der også plads til mere grønt på de trange kvadratmeter — foruden tre nye pladser ”Ankomstpladsen”, ”Den Grønne Sal” og ”Kollegiehaven”.

Pladserne og haverne skal invitere besøgende til at tage turen tværs gennem grunden, og henter med grønne vægge af klatre- og slyngplanter inspiration fra de eksisterende taghaver på Musikkonservatoriet.

Facaderne på de fire huse sender en hilsen til det Radioshuset fra 1940 med sandfarvede fliser med horisontale facadebånd i en grøn nuance. De fire bygninger rejser sig til fire etagers højde og knyttes sammen med "svævende" forbindelser på første sal.

Receptionen i stuen får direkte adgang til den indre plads, som også får adgang til to store sale og et filmværksted.

De fleste lokaler til Kultur- og Musikskolens hovedretninger findes på 1. sal, der i den sammenbundne halvmåneform samler skolen, så elever og besøgende nysgerrigt ledes rundt om næste hjørne, for at se hvad der dukker op.

De øvrige musiklokaler fordeler sig på de øvre etager, før man på øverst på fjerde sal mødes af en kompakt multisal med store vinduespartier og højt til loftet.

Undervejs bliver der også gjort plads til taghaver på både musikskolen og i de nye kollegieboliger, der får deres eget facadeudtryk med runde vinduer.

Godt miljø og god lyd

Et vigtigt bedømmelseskriterie i konkurrencen var projektets betydning for miljøet.

Det har Cobe blandt andet imødekommet med facader uden unødig brug af beton, der letter det samlede CO2-aftryk, samt løsninger og materialevalg, som holder længe og er økonomisk bæredygtige.

Ikke overraskende for et hus med lyden i centrum er akustikken toptunet med referencer til flere velaprøvede løsninger i det gamle radiohus og bevidst omdirigering af støj fra tekniske installationer og ventilation.

Det næste års tid skal Cobe færdiggøre udviklingsplanen i samarbejde med Frederiksberg Kommune. Imens kan en ny lokalplan baseret på forslaget bliver udarbejdet.

De øvrige forslag til den nye musikskole blev udarbedet af tegnestuerne Adept, Christensen og Co. samt Lundgaard og Tranberg Arkitekter.

Alle fire forslag kan ses i dommerbetænkningen her.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Stefan
Flot:0) Hvor højt bliver “tårnet”? Det ser ud til at være højere end 4 etager, men måske snyder det bare mine øjne.

relaterede
artikler

Arbejdet med den nye 'Kronløbsøen' i Nordhavn skrider frem og nu er øens første broforbindelse etableret — dog endnu uden vand under.

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling