pixel

Klik dig kunstklog

Statens Museum for Kunst har fået en døgnåben digital tilbygning

kbh magasin

Fakta

Kunsthistorier - online

Statens Museum for Kunsts nye digitale projekt, der har åbent 24 timer i døgnet.

Her kan du gå i dybden med 33 værker, udforske 12 danske kunstnere og pløje igennem 59 udvalgte kunsthistoriske temaer.

Museets digitale satsning - der også omfatter ny hjemmeside, web-tv og en stor kunstdatabase - er sponseret af Nordea-fonden med i alt 22 mio. kr.

Nu behøver du i bogstaveligste forstand kun at røre en finger for at blive en habil kunstkender.

Statens Museum for Kunst har nemlig udvidet med en digital afdeling på nettet, 'Kunsthistorier - online', som viser dig rundt i en lille del af museets enorme kunstskat og fortæller alle de ting, du gerne vil vide, når du står på museet og prøver at tyde et værk.

For nok kan du se, at et maleri er kønt, farverne flotte og damen – ja, hun ser da sød ud, men ofte mangler vi baggrundsviden for rigtigt at forstå et kunstværk.

Og baggrundsviden er lige netop, hvad du får med de nye online kunsthistorier – serveret på en let måde tilpasset lige nøjagtigt dit personlige interessefelt.

Hjemmesiden er nemlig bygget op, så det er muligt at bevæge sig rundt i forskellige kunstnere, tematikker og tider, og når et iøjefaldende værk eller en overskift pludselig fanger ens blik, kan man klikke sig videre, og ende op et helt nyt sted.

Man starter altså i øst og ender i vest – nøjagtig som når vi på Facebook bare lige skal tjekke starttidspunktet på et event, men ender med bladre rundt i en fremmed persons fotos fra nytårsaften.

Statens Museum for Kunst håber især, at den nye døgnåbne, digitale tilbygning vil få kunsten ud til de personer, som normalt ikke ville sætte deres ben på et museum.

Find rundt i kunsten SMK’s digitale alter ego er opdelt i tre hovedkategorier; kunstnere, historier og værker.

kategorier.jpg

VÆRKER: I dette univers dukker en side med 33 udvalgte værker op, både malerier, skulpturer og installationer.

Værkerne er museets egne, og med et enkelt klik kan du komme helt tæt på dem. Klikker du for eksempel på J. F. Willumsens 'En bjergbestigerske', kan du se billedet i fuld skærm og zoome helt ind til det mindste penselstrøg.

Og på bedste Facebook-manér dukker der tags op på såkaldte hot spots, som fortæller små facts og fremhæver detaljer, som de fleste af os ikke ville have skænket en tanke. På enkelte værker kan man også klikke ”se under overfladen” og se røntgenbilleder, der afslører tidligere detaljer, som siden er blevet overmalet.

bjergbestiger_1.jpg

HISTORIER Trykker du på historier, kan du vælge mellem 59 kunsthistoriske temaer som 'Døden og moderen – En historie om gips' eller 'Willumsens maleteknik'.

Når du klikker dig ind på en historie, dukker der en lang række billeder med tilhørende informationer og artikler op, som fører dig gennem det valgte tema.

kvinder_og_kander.jpg

KUNSTNERE: Når du klikker på kunstnere, får du adgang til små portrætfilm om 12 vidt forskellige danske kunstnere, fra C. W. Eckersber (1783-1853) til Wilhelm Freddie (1909-1995). Filmene giver et kort overblik over kunstnernes liv og værker, og er en rar afveksling til alt det andet læsestof.

kunstner.jpg

Hvordan endte jeg her? Det tre kategorier fungerer hver for sig, men det bliver for alvor spændende, når man i slutningen af hver historie, værk eller kunstner kan trykke ”vælg forbindelse”.

Her linker hjemmesiden til nye relaterede sider, som man kan gå på opdagelse i.

Når du surfer rundt i den digitale kunstsamling, kan du til hver en tid minimere dit vindue og se dit såkaldte ”spor”. Sporet fortæller, hvordan man er kommet fra a til b ved at vise rækkefølgen på de forskellige emner, man har bevæget sig rundt i.

Du kan også finde eksempler på præfabrikerede spor, anbefalet af museets kunsthistorikere.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling