Hovedstaden der altid sover
Hvad du vil ha’, når du vil ha’ det, hvor du vil ha' det? Nej, ikke i København med de provinsielle åbningstider
Lukkeloven
Alle EU-lande på nær Estland, Letland, Litauen, Tjekkiet, Slovakiet og Sverige har en lukkelov der bestemmer hvornår landets butikker må have gang i biksen.
1. juli 2010 blev lukkeloven i Danmark lempet så alle butikker – uanset branche, omsætning og størrelse – må holde åbent uafbrudt fra mandag morgen klokken seks til lørdag klokken 20.
Derudover må alle butikker holde åbent omkring 30 søndage om året, og en række mindre dagligvarebutikker kan holde åbent alle søndage året rundt.
Fra 1. oktober 2012 bliver Lukkeloven efter planen yderligere løsnet, så det nu kun er de kristne helligdage – 13½ dage årligt – hvor butikkerne skal holde biksen lukket.
Kilde: Erhvervs- og selskabsstyrelsen
Mest for A-mennesker
Udvidede åbningstider behøver ikke kun tilgodese byens B-mennesker.
Foodshop 55
I Ørestads nytilkomne - og stærkt tiltrængte – café kan du få øjne over en kop kaffe og en croissant fra klokken 6.30 om morgenen. Og det endda i bunden af det prisoverdyngede VM Bjerg.
Ørestads Boulevard 55, Kbh S
Granola
Har du det svært med dagens første timer, kan morgenmad på Granola gøre dem lidt mere spiselige. 50’er-stemning, havregrød og veltillavet kaffe bliver serveret fra klokken syv.
Værnedamsvej 5, Frb C
Gangbar
En spytklat fra Valby Station ligger stedet for de særdeles morgenduelige. I hverdagene åbnes dørene til hygge og gratis ta-selv-franskbrød med ost, smør og syltetøj klokken seks.
Aarestrupsvej 17, Valby
Byens Smørrebrødsanretning
Er speltboller og croissanter for tørt til dig, kan du med fordel slå et smut omkring Sølvtorvet.
Her kan du nemlig købe højtbelagt smørrebrød fra klokken seks om morgenen. Til samme pris som en speltbolle.
Rørholmsgade 2, Kbh K
Ashtanga Yoga Studio
Nogle kan li’ at sove, andre foretrækker at lave solhilsner. På Nørrebro kan du gøre det i open space fra klokken halv fem (!) om morgenen i hverdagene. Foretrækker du holdundervisning må du vente til 6:30.
Blegdamsvej 32, 1., Kbh N
Døgnet rundt
Har du allerede været igennem alle 7-Elevens tilbud, er her et par af byens alternative døgntilbud.
Mest for børn
Åbent 24 timer hver dag året rundt. Det lyder som 7-Eleven, men er faktisk en børnehave og vuggestue hvor du kan få passet poderne på alle tider af døgnet. Men drop de gode idéer om kommunal babysitning når baren kalder – institutionen er kun for folk med skæve arbejdstider.
Den døgnåbne børneinstitution Farvergade 27, Kbh K
Stabil sømandsknejpe
Man kan altid regne med Hong Kong. Det gamle sømandsværtshus holder evigt åbnet for serveringen af små skarpe, og når det er tid til rengøring bliver kunderne blot rykket et par meter til den ene side.
Hong Kong
Nyhavn 7, Kbh K
Natlige englehop
Så røg der endnu en undskyldning for ikke at træne. Hos Døgnfitness kan du nemlig fyre op for englehop og træningsmaskiner lige når det passer dig. Hvis du vel at mærke formår at slæbe dit kadaver til Vanløse når træningslysten melder sig.
Døgnfitness
Bogholder Allé 60, Vanløse
Overlegen Metro
Hurra! Endelig et område hvor vi slår såvel Paris som London. Københavns metro kører nemlig uafbrudt døgnet rundt i modsætning til andre storbyer der gerne hiver bremsen omkring halv et på hverdage. Tsk.
Bønnestemning
Får du pludselig trang til at bede om tåleligt vintervejr eller bare good ol’ Fadervor, kan du snart gøre det i hellige omgivelser døgnet rundt. Frikirken re:gen er efter udenlandsk inspiration på vej med et bederum i Kristuskirken der skal have åbnet altid. Hold øje på 24-7kbh.dk
Kristuskirken
Baggensensgade 7, Kbh N
Det sidste måltid
Det er heldigvis muligt at få serveret andet end friturefede forårsruller og shawarma selv om sulten melder sig i de sene aftentimer.
Paté Paté
Stearinlyshygge, gode vine og enkel, men veltillavet mad, går op i en højere enhed på Paté Paté. Menukortet kan du vælge frit fra frem til klokken 23, og derefter kan du mæske dig i tapas så længe der er mad på det forberedte lager.
Slagteboderne 1, Kbh V
Fiskebaren
Hvis dit hjerte banker for friskfanget fisk og hip storbystemning, går du ikke galt på Kødbyens fiskebar. Her tryller køkkenet med kammuslinger, havtaske og andre maritime lækkerier frem til klokken 23 hver aften.
Flæsketorvet 94-100, Kbh V
MASH
Er mørt kød det eneste der kan gøre din mave glad, bør du sætte kurs mod Indre By. Her serverer køkkenet velhængt kød i røde båse frem til klokken 22 søndag-onsdag og til klokken 23 ugens øvrige dage.
Bredgade 20, Kbh K
Klokken er 23, og Lisa får lyst til at gå i biografen. Da rulleteksterne kører ned over lærredet to timer senere, kommer hun i tanke om de bukser hun skal huske at hente hos renseriet.
På vejen derhen kommer hun forbi den koreanske spa, og hun synes godt nok hun har lidt spændinger i kroppen, så hun smutter indenfor. Bukserne løber alligevel ingen steder, for renseriet har døgnåbent.
Vel hjemme kan hun mærke sulten komme snigende, men hun orker ikke pizza fra Dominos, så hun får i stedet bragt en lemonmarineret kylling fra Anytime til døren. Klokken er tre om natten, men det er intet problem. Hun bor jo i New York.
Scenariet er tænkt, men kunne lige så godt være virkelighed fortæller Lisa Maria Hardgrove der i knap et år skiftede de Københavnske åbningstider ud med New Yorks ditto.
”Jeg behøvede ikke tage tidligt fri fra arbejde eller løbe ud af døren for at nå at handle eller gå i butikker. Det giver en stor frihedsfølelse når man kan følge sine impulser og lyster, og det gør hverdagen lettere fordi man slipper for en masse planlægning,” fortæller Lisa Hardgrove.
Døgnåbent er drømmetænkning
Men københavnske storbyromantikere der drømmer om at hente rensetøj og bestille lemonmarineret kylling midt om natten kommer umiddelbart til vente forgæves.
”Det er drømmetænkning at sammenligne København med byer som London, Paris og New York. Vi er i liga med Manchester!”
Så kontant falder svaret da tydeligvis naive KBH ringer til Per Østergaard, ekspert i forbrugeradfærd ved SDU, for at høre hvorfor København lukker før byens B-mennesker er kommet i omdrejninger.
”Det er en fantasiforestilling at tro at du vil komme til at få hvad du vil, når du vil, og hvor du vil. Det kommer ikke til at ske,” siger Per Østergaard og gennemhuller tanken om at København vil forvandle sig til døgnåben by.
Lukkeloven er uskyldig
Men hvorfor kan man uden problemer få serveret en veltillavet omgang coq au vin i Paris frem til midnat, mens vi i København må nøjes med en DøgnNetto der lukker klokken 22?
"Lukkeloven!", forledes flere sikkert til at tænke. Men den forklarer ingenlunde hvorfor butikkerne sætter rambukken for døren når Aftenshowet toner frem på skærmen.
Loven, der bestemmer hvornår landets butikker må have gang i biksen, tillader nemlig alle butikker at have åbent i døgndrift fra mandag morgen klokken seks til lørdag aften klokken otte hvis de lyster. Men det gør de færreste.
Skjorteshopping under middagen?
Ifølge Jan Christiansen, der er direktør for Københavns City Center og dermed repræsenterer såvel store som små butikker i Indre By, skal københavnerne heller ikke regne med forlængede åbningstider i hverdagene i den nærmeste fremtid.
”Det er ikke tirsdag aften du får københavnerne ud at shoppe. Når først folk har fri fra arbejde, er der en hel hverdagstrummerum med at hente børn og lave mad der sætter ind. Så det er bestemt ikke dér det største potentiale ligger.”
Det hænger ifølge direktøren sammen med at københavnernes indkøbsvaner har ændret sig gevaldigt:
”I gamle dage gik vi kun i butikker når vi skulle handle ind, men i dag shopper vi i langt højere grad af lyst end af nød. Derfor er det vigtigt at butikkerne har åbent når forbrugerne har overskud og lyst til at gå i butikker,” siger Jan Christiansen.
Ekspedienter vil også have fri
I dag er det fredag og især lørdag det klinger i butikkernes kasseapparater, så det er umiddelbart omkring weekenden der ligger potentiale for udvidede åbningstider.
1. juli 2010 fik byens bikse med lempelsen af Lukkeloven faktisk mulighed for at holde åbent til klokken 20 om lørdagen og samtidig udvide antallet af shoppesøndage. Men ifølge en undersøgelse som Københavns City Center lavede blandt sine medlemmer op til ændringen, vil kun hver femte butik udnytte chancen for at holde længere åbent om lørdagen.
Dels jubler personalet ikke just ved tanken om at skulle arbejde lørdag aften, og så tager det også tid at ændre gamle vaner, lyder forklaringen fra Københavns City Center. I forhold til ekstra søndagsåbent er fornemmelsen at omkring en tredjedel af medlemmerne vil benytte sig af muligheden.
Det sparsomme kundegrundlag
Adfærdsforskeren Per Østergaard ser også udfordringer ved at omvende københavnernes indkøbsvaner.
”Idéen kolliderer ligesom med danskernes fasttømrede adfærdsnormer. Hvem vil gå ud og shoppe skjorte og slips lørdag aften klokken halv otte? Der sidder man jo og spiser middag med sine venner! Der er helt sikkert nogle der vil benytte sig af det, men kundegrundlaget er ikke enormt. Og løntaksterne gør det dyrt at holde åbent lørdag aften,” lyder det fra eksperten.
Kundegrundlag eller ej, fra 2012 kommer lukkeloven efter planen kun til at omfatte Danmarks officielle helligdage. Årets øvrige 351½ dage må butikkerne lade døren stå pivåben døgnet rundt. Og det tror Jan Christiansen fra Københavns City Center vil være godt for en by som Købehavn.
”Udvidede åbningstider vil gøre byen mere levende og åben. Og så er det ekstremt vigtigt i forhold til byens turister. I dag bliver de jo dybt skuffede og forbavsede når de kommer til byen en søndag og ser at den er fuldstændig død.”
Hotdogs på Hovedbanegården
Men hvad så med byens restauranter? Frem til midnat må de stege lige så mange søtunger som de orker, men alligevel får man ikke meget ud af at simulere spanske spisetider på en regnvåd københavnsk tirsdag. Forsøget resulterer oftest i en nedslående besked om at køkkenet ikke følger middelhavslandenes, og at det for længst er lukket.
Nogle få restauranter i byen trodser dog traditionen. Heriblandt Kødbyens populære spisested Fiskebaren der holder køkkenet åbent til klokken 23 hver dag.
”Vi manglede selv et sted hvor man kunne gå sent ud at spise og så tænkte vi at det nok var andre der havde det på samme måde. Idéen taler jo til det såkaldte radikale kaffe latte segment. Altså folk der lever et kreativt liv, og som typisk ikke arbejder fra 8-16,” siger Bagge Algreen-Ussing der er medejer af Kødbyens fiskebar.
Kunderne har nu ikke just stormet restauranten for at få sen aftensmad.
”Det har faktisk vist sig at være svært at få folk ind efter klokken 21 på en tirsdag eller onsdag. Ja, faktisk også på en torsdag. I New York eller London ville det ikke være et problem, men der er jo også et helt andet kundegrundlag. Det er svært når København bare har 1 million indbyggere og flere af dem spiser en hotdog på Hovedbanegården på vej hjem.”
Selv om Bagge Algreen-Ussing tror at danskerne med tiden vil blive lidt bedre til at gå sent ud, har han ikke de helt store forhåbninger.
”Danskernes døgnrytme er stadig præget af de gamle håndværkertraditioner. Vi er et land der står op før solen, og som bruger en anden del af døgnet. Det er svært at få folk til at vende op og ned på døgnrytmen i hverdagen,” siger Bagge Algreen-Ussing.
Kødbyen som sent centrum
Lone Njohr Hulth, der er direktør i restauranternes brancheforening Horesta, forudser heller ikke at alle byens restauranter pludselig vil sadle om og holde køkkenet åbent til klokken 23.
”Det vil helt sikkert kunne lykkedes for nogle restauranter, men der bliver tale om en niche lige som med Michelin-restauranterne. En af de store udfordringer for udviklingen er at vi mangler det store business-segment der tager firmakreditkortet med ud at spise. Noget som restauranterne i for eksempel Paris og London nyder godt af.”
Ifølge Fiskebarens medejer bliver det dog lettere at få gang i de sene serveringer når weekenden nærmer sig. Og når solen står højt på himlen, plejer det også at gøre københavnerne mere tilbøjelige til at udsætte aftensmåltidet.
Bagge Algreen-Ussing håber at Kødbyen kan udvikle sig til et sted i byen der kan vende lidt op og ned på den gængse københavnske døgnrytme.
”Det ville være sjovt hvis vi blev området hvor der var en lidt anden levevis og en lidt mere international stemning hvor man for eksempel kunne spise sent. Paté Paté og Mother (restaurant og pizzeria i Kødbyen, red.) holder jo også deres køkken længe åbent, og her er mange barer og gallerier, så hele stemningen er til at vi kan udvikle et område der på alle måder hylder en anden levevis,” lyder det fra Bagge Algreen-Ussing.
Og Fiskebarens ejer er selv svært glad for levevisen i den spanske hovedstad.
”For et B-menneske som mig er en by som Madrid fantastisk. Her er det helt normalt at gå ud og spise klokken halv et om natten. Og hvis du kommer klokken 22, er du næsten med garanti en af de første gæster. Det er fantastisk!”
Kender du et sted hvor man kan spise citronkylling klokken tre om natten eller shoppe børnetøj klokken fem om morgenen? Så tøv ikke med at dele dit tip med os andre herunder!