pixel

SMK breder armene ud

Statens Museum for Kunst har fået ny forhave, som du meget gerne må hænge ud i.

SMK museumshaven

På den meterbrede bassinkant sidder en flok unge museumsgæster og lader kunstindtrykkene synke ind, mens de griner af den lille hund, der begejstret sponser gennem vandspejlet. Det over 30 meter brede bassin er allerede et naturligt samlingspunkt i det store åbne landskab foran Statens Museum for Kunst, der byder sig til som et nyt mødested midt i byen.

Museumshaven på hjørnet af Øster Voldgade og Sølvgade er resultatet af museets ønske om en mere tilgængelig og imødekommende indgang til SMK med gode muligheder for ophold og samvær, både for kunstkiggere og tilfældigt forbipasserende.

Den omlagte forhave er omtrent lige så stor som Rådhuspladsen eller Kongens Nytorv og har erstattet en hundrede år gammel, barokinspireret pryd-have. Væk er de indhegnende hække og det stramme stisystem, og i stedet er kommet bløde plæner og bugtende grusstier, så nysgerrige kan sive direkte ind i haven og op mod museet.

Tilbage i parken

Østre Anlæg bag museets bygninger har været den afgørende inspiration for det nye design, så Statens Museum for Kunst som den tungeste grundsten i Københavns fælles museumssatsning Parkmuseerne nu lever bedre op til fællesbetegnelsen.

»Det var vigtigt for os, at Museumshaven og Østre Anlæg blev til ét stort sammenhængende offentligt rum, hvor SMK ligger inde i parken, i stedet for i udkanten af den. Derfor har vi valgt at trække nogle af Østre Anlægs kvaliteter, de græsklædte bakker og bugtende stier, hele vejen rundt om museet,« fortæller Thomas Kock, partner i Polyform Arkitekter, der har formgivet forhaven sammen med hollænderne Karres en Brands.

Det dansk/nederlandske samarbejde er også hjernerne bag den sammenhængende fornyelse af Hauser Plads, Kultorvet og Købmagergade og det underjordiske Center for Renhold.

Bassin med store armbevægelser

At åbne op, brede armene ud og invitere byen tættere på har kostet en hel del træer lige foran museet livet, og væk er også barokhavens store syrenbuske. Men de lilla blomster gør comeback i udkanten af forpladsen, hvor 318 syrener plantes i grupper.

De gamle lysarmaturer er bevaret i den nye hænge ud-have, og på vej er en deling flytbare grønne stole, så de besøgende kan rykke rundt og sidde præcis hvor og med hvem, de vil. Og så er der altså det centrale bassin, der kan sprøjte som et springvand og har en dybde specialdesignet til at sejle med modelbåde, men som har endnu flere tricks i ærmet.

»Det er multifunktionelt. I hverdagen vil bassinet fungere som et vandspejl, der reflekterer himlen og trækker byens tårne ind i haven, men det kan også tømmes og bruges til kunstinstallationer, koncerter og performance art, eller det kan omdannes til en skøjtebane om vinteren. Med en diameter på 32 meter er der plads til de helt store armbevægelser,« siger Thomas Kock.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

Sigynsgade får mere grønt og færre biler. Ny plan får opbakning på rådhuset og blandt de lokale beboere — men der er også skepsis.

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling