Teglholmens skole lagt til kaj
Byens nye folkeskole ligger som et skib ved vandet og kalder til samling i det ny Sydhavn.
På Teglholmen kan man stadig se togskinnerne fra havneindustriens tid. Om 8-10 år har en metrostation taget over, for et helt nyt boligkvarter er tydeligvis ved at skyde op her i det sydligste af København, hvor store skilte reklamerer for ejerlejligheder, lejelejligheder og ungdomslejligheder.
Der er dog som bekendt ingen fremtid uden børnene, og nu kan de gå i skole i det ny Sydhavn. To år forsinket, efter en kraftig brand udsatte et ellers næsten fuldendt byggeri. To skoleår med undervisning i pavilloner spredt omkring byggepladsen.
Første skoledag efter sommerferien steg 250 elever så endelig om bord på Skolen i Sydhavnen. Der set på afstand fra Teglholmsgade ligner tidens typiske firkanter, men som på nært hold for enden af gaden rejser sig i en aflang stueetage med ujævne etager, der danner konjunkturerne af et stort skib langs vandet i kanalen Sluseløbet.
Trappen er en åben invitation
Går man gennem bygningen og over på kanalsiden, kommer skoleskibet for alvor til sin ret – og det må man gerne, for dele af ankomstarealerne både inde og ude har fri adgang for offentligheden.
Skolen skal være en del af byen og byen en del af skolen, og den brede trætrappe fra gavlen og næsten helt ned til vandet er en åben invitation, der er svær at modstå.
Ungerne kan løbe op ad trinnene til 1. etage, videre, dreje rundt, forbi legepladser op på 2. og 3. etage, hvorfra de kan se udover Amager og Sydhavn. De kan undervejs holde pauser i de små huse, der bliver brugt som garderober og opbevaringsrum, og langs hele ruten komme ind og ud af skolens hovedbygning.
Maritim og med lysavis
Med nærheden til vandet har Skolen i Sydhavnen ganske oplagt fået en maritim og naturvidenskabelig undervisningsprofil. Eleverne har havkajakker, våddragter, vandkikkerter, fiskestænger og net til rådighed, så kanalen og kajkanten kan bruges som et naturfagslokale i det fri.
Det maritime tema har skolens skabere JJW Arkitekter også indarbejdet i udsmykningen af bygningen, i samarbejde med kunstneren Peter Holst Henckel.
På murene står ord og sætninger, der relaterer sig til havet – også grafisk, som de bølger hen over skolen. De skal være med til at skabe et spil i facaden, så udtrykket skifter afhængigt af vinklen, afstanden, tidspunktet og årstiden, man betragter fra.
Det hjælper skolens egen lysavis i tredje sals højde også med til. Den er koblet sammen med skolens egen vejrstation, så softwaren i skærmen altid udvælger, staver og udformer ord, der afspejler skolens vejrlige og tidslige omgivelser her og nu.
Støjdæmpet og altid udluftet
Indvendigt er skolen domineret af et stort åbent rum, hvor man kan se ned i den store aula med siddeplader, der minder om et amfiteater. Stueetagen har også plads til akvarier og udstoppede dyr, i tråd med skolens naturfaglige profil.
Oppe på undervisningsetagerne, hvor de grønne farver dominerer, har arkitekterne for at skabe et godt læringsmiljø arbejdet meget med lyd. Her er akustiske lofter, lydabsorberende overflader og trinlydsdæmpende gulve. Og særlige vinduespartier med integreret lyddæmper, så elverne kan få frisk luft uden nævneværdig støj udefra.
Udvalgte vinduer og døre åbner også automatisk om natten, så skolen altid er gennemluftet om morgenen.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!