Ej blot til teatergængere
Ny café åbner Kongens Nytorvs Gamle Scene for nysgerrige og kaffetørstige københavnere.
August B.
August Bournonvilles Passage 8, Kbh K
Caféen i Det Kongelige Teater har adgang for alle – også under forestillinger på Gamle Scene.
Mandag 07-18
Tirsdag-fredag 07-24
Lørdag 09-24
Søndag 09-18
Et oliventræ byder diskret velkommen foran døren til Det Kongelige Teaters nye café, August B. På en solrig dag i København, kan man ellers godt overse stedet, der gemmer sig i skyggen af Ludvig Holbergs statue og den imposante, grønne metromur. De fleste spisesteder på Kongens Nytorv befinder sig da også på den anden side af vejen, så August B., opkaldt efter den gamle balletmester med efternavnet Bournonville, erobrer nyt territorium for café latte-drikkerne.
Findes vejen indenfor, mødes man af en afslappet og modernistisk inspireret indretning. De geometriske Mogens Koch-reoler på væggen er fyldt med teaterbøger, og caféens Wegner-stole er smagfuldt uens i træsorter og læderbetræk. Sylteglas med ærteskud som bordpynt understreger en trendy nordisk æstetik.
Bag en åben dør bygger endnu et rum bro til resten af den kongelige teaterfoyer. Her kan du drikke kaffe under elegante lysekroner og runde hvælvinger, men med tiden skal også dette mellemrum moderniseres.
»Mange synes, Det Kongelige Teater er lidt ophøjet og fint, men vi synes, det skal være for alle. Derfor har vi indrettet August B. lidt rustikt – med respekt for det gamle og klassiske, men alligevel moderne,« fortæller teatrets restaurationschef Malene Zabel.
Indretningen hilser
Efter den store succes med Restaurant Ofelia i Skuespilhuset, var det oplagt at åbne et tilsvarende sted på Kongens Nytorv. Bygningen er fredet, så caféen er designet i samarbejde med Kulturarvsstyrelsen og arkitekt Morten Hedegaard, og som led i en større istandsættelse af Gamle Scenes foyer.
»Målet har været, at August B. skal se ud, som om den altid havde været der,« fortæller Malene Zabel.
Med til at skabe den illusion er gulvets ølandsfliser – de samme som i resten af teatret. I forrummet ligger 100 år gamle sten side om side med nye i et fint farvespil, og som en skæv kontrast til resten af foyeren, hvor gulvet er mere mærket af tidens tand, er det nylagte gulv slebet blankt.
Den svenske lampedesigner Niclas Hoflin har skabt to store glaskuglelamper med inspiration fra lysekronernes runde former, og langs væggen er små kobberspots monteret på sorte, grafiske metalrammer – også som en hilsen til kobberlamperne i foyeren.
Nu kan turister hive i døren
August B. er føjet smukt ind i bygningen uden at gå i ét med de ældre omgivelser. Et sted er et balletskørt draperet over et skilt, og på væggen hænger plakater og billeder fra forestillinger – detaljer, der vidner om stedets tilknytning til scenekunsten. Den daglige leder Henrik Junker understreger dog, at August B. – trods navnet – ikke er en balletcafé, men til for at skabe liv omkring Gamle Scene ved at invitere et uvant publikum indenfor:
»Der er en god synergi mellem teater og café, men åbningstiderne i August B. refererer ikke til forestillingsplanen. Det er en levende café, der ændrer sig i takt med, hvad der sker i huset. Vi kan indskrænke os, når teatret behøver mere plads, og udvide ud i foyeren, når der ikke er forestilling.«
Henrik Junker serverer morgenmad og brunch – også for syvsovere – og de frokost- og aftensmadssultne kan forlyste sig med sandwich, salater og charcuterie. Pladsens travle metroryttere er også velkomne på August B., der gerne sælger kaffen to go.
»Turisterne går jo altid og hiver i dørene – nu kan de endelig komme ind og se bygningen. Vi har godt fat i kaffe-kage-segmentet og teatergæsterne, som har en naturlig nysgerrighed omkring, hvad der er sket herinde. Men vi vil gerne ramme bredere,« uddyber Henrik.
Ud over arkitekturen har August B. endnu et trækplaster i ærmet: Sin helt egen øl fra Brøndby-bryggeriet Skands. Den er mørk med en let og frisk smag og 6,5% alkohol, der gjorde magKBH ganske let om hjertet midt på en lørdag eftermiddag. Det vil helt sikkert også fungere en fredag aften – og hvis man får lyst til endnu én, er det heldigt, at der er åbent helt til midnat.