pixel

Verdenskendt kunstner skal omforme Strøget

Efter et langt tilløb ser Strøgets ende mod Rådhuspladsen ud til at få en ny belægning. Kendt dansk-vietnamesisk kunstner står for omdannelsen.

frederiksberggade, rådhuspladsen, bid

Øv.

Det var formentlig manges reaktion, da Københavns Kommune sidste år afsatte otte millioner kroner til at omdanne Strøgets sidste stræk mod Rådhuspladsen.

For de penge blev der nemlig ikke råd til meget mere end at udskifte gadens nuværende betonfliser med nye tilsvarende, stille nye affaldsspande op og justere lidt hist og pist.

En skam, mente mange. Især den lokale ejerforening 'BID Frederiksberggade', som sideløbende havde undersøgt en mere ambitiøs løsning, der langt om længe kunne give Strøgets tarvelige ende den helt store ommøblering, mange havde efterspurgt.

Men den 14. april kunne vi fortælle, at en række hidtil uløselige knuder nu er på vej mod at blive bundet op.

BID Frederiksberggade har fået positive tilbagemeldinger fra flere fonde, og Københavns Kommune har derfor sat sit betonprojekt i ro og styrer nu i retning af en mere ambitiøs løsning for byens hovedgade.

Ved dén lejlighed kunne vi dog ikke fortælle, hvilken kunstner der havde fået opgaven med at udforme Strøgets nye belægning — men det kan vi nu.

Dansk-vietnamesisk kunstner får æren

På BID's seneste generalforsamling løftede foreningen sløret for et samarbejde med den dansk-vietnamesiske kunstner Dahn Vo om at give en opfrisker til "gulvet" her på Strøgets sidste stræk — som egentlig hedder Frederiksberggade og længe har været præget af nedslidte fliser, affald og ikke særligt spændende souvenir- og fastfoodkæder.

Hvad det koster — og hvordan det skal se ud — er endnu ikke på plads. Men sikkert er det, at Vo i øjeblikket er i fuld gang med at arbejde på en skitse.

Ifølge BID er Strøgets første 350 meter "først og fremmest henvendt til mennesker med et ungt, nysgerrigt sind, der gerne vil underholdes og inspireres", og dét syn på sagen harmonorer ifølge foreningen med Dhan Vos planer for stedet.

Som en del af konceptet vil der ifølge planen blive skabt et slags udstillingsrum i Frederiksberggade for unge, der ikke er afklarede omkring deres videre uddannelsesforløb.

Her skal de unge have mulighed for at udvikle udstillinger, håndværk og idéer — og på den måde skal Frederiksberggade have lidt af det historiske håndværk tilbage i gaden, der oprindeligt blev anlagt efter Københavns store bybrand i 1728.

Dermed er den også rent historisk den yngste af de gader og pladser, der i forlængelse af hinanden udgør 'Strøget' — og BID Frederiksberggade håber, at den nye version af gaden kan stå klar til 300-året for dens anlæggelse, altså i 2028.

...featuring Bjørn Nørgaard

Dahn Vo er ikke alene på opgaven med at udforme Strøgets nye belægning.

Med på holdet har han inviteret den nu 76-årige kunstner Bjørn Nørgaard, hvis virke spænder fra at dræbe en hest i kunstens navn til at stå bag Strøgets vel i dag mest indbydende strækning rent overflademæssigt — nemlig granitbelægningen på Amagertorv fra 1993.

Idéen er, at Nørgaards erfaringer skal implementeres på hele Frederiksberggade — fra Rådhuspladsen til Gammeltorv — og forhåbentlig også gøre dén mere indbydende.

Hvordan Nørgaards ganske elegante og klassiske belægning på Amagertorv skal møde det "ungdommelige" i Frederiksberggade under ledelse af Danh Vo får vi at se senere på året, når designet lægges frem.     

Egentlig var kommunen ellers så godt som klar til at blot at lægge nye betonfliser i Strøgets ende mod Rådhuspladsen. 

Men som vi for nylig skrev, blev bystyret for fire måneder siden igen kontaktet af de mange erhvervsdrivende på gaden.

BID havde fortsat ikke selv penge med til at betale for arbejdet men havde brugt de forgangne månder på at tale med flere af landets fonde og spurgt efter hjælp til arbejdet.

Og dét så ud til at virke. 

På baggrund af den nye dialog vurderer Teknik- og Miljøforvaltningen i hvert fald, at der nu er potentiale for at et "kunstprojekt" kan realiseres på gaden. Og dét betyder, at arbejdet med blot at skifte betonfliserne ud nu er sat i bero.

Derfor er der nu håb om, at gaden kan blive en "indbydende, international handelsgade" og "en destination i sig selv", som foreningen udtrykker det.

Når skitsen — og budgettet — er klar til august, skal BID Frederiksberggade sikre sig endelige tilsagn fra de fonde, de har talt med.

Lykkedes det at få dem, vil støtten blive foræret som gave til København og komme oveni de otte millioner skattekroner der i forvejen er afsat.

Projektet skal i sidste ende også godkendes politisk, før arbejdet med at give Strøgets "tarvelige ende" et tiltrængt løft kan begynde.

Siden må vi se, om nyindretningen vil inspirere kommunen til også at opfriske resten af landets mest berømte handelsgade — altså Nygade, Vimmelskaftet og Østergade.

Der er allerede separate planer om, at Gammeltorv skal renoveres som led i transformationen af hele Middelalderbyen. Også her skal der dog findes penge, før arbejdet kan gå i gang.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Hans-Henrik Warnov

Logget ind ifølge siden for oven. Men bliver bedt om at logge ind igen!

Kan ikke se artiklerne!!!

“Noget” med abonnementet??

Bh H.Warnov
Dennis Nielsen
Skræmmende udvikling at kommunen ikke har penge til at renovere byen. Hvorfor taler ingen om det?
Carsten Suhr
Det kræver også en helhedsplan for de mange tarvelige butiksfacader langs Strøget op mod Rådhuspladsen bliver opgraderet, så det ikke kun er belægningen, som forskønnes. Københavns Kommune bør stillede skærpede krav til butiksfacader, især i den indre by.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling