pixel

Copenhagen Arena: Final Cut

Den lykkelige slutning på sagaen om en københavnsk multiarena bliver i skandinavisk design.

kbh magasin

Når København i 2015 endelig får sin multiarena, efter mere end et årti med snak og kuldsejlede projekter, bliver det med en bølgende krone af gyldne tegl som blikfang.

Fakta

Copenhagen Arena

En multiarena med kapacitet til 12.500-15.000 tilskuere, afhængig af arrangementet.

Fylder 35.000 m2, og bygges i det endnu tyndt besatte Arena-kvarter i Ørestad Syd.

Forventes klar i 2015, og skal drives af den internationale koncertkoncern Live Nation.

Arkitektteam: 3XN, HKS Architects, Arup, ME Engineers og Planit.

Bygherre: Arena CPHX P/S (Københavns Kommune og Realdania)

Copenhagen Arena i Ørestad skal trække flere store shows, koncerter og sportsbegivenheder til byen (i stedet for til haller i Malmö og Herning), og den skal være pæn, mens den gør det. Derfor har Københavns Kommune og fonden Realdania, der hver betaler for en halv hal, valgt en udformning, de selv kalder "et udtryk for en stærk skandinavisk designtradition, hvor kvalitet, funktion og design går op i en højere enhed".

Arenaen får plads til 12.500 siddende tilskuere til sport, og op til 15.000 til musik. Indvendigt bygges den op som en koncertsal med træ på væggene, stof på stolene og en scene i den ene ende. Men på fleksibel vis, så scenen kan omdannes til tribuner, når der skal spilles håndbold, eller Disney on Ice kommer forbi.

copenhagen_arena_media_02.jpg

Også et kulturhus

Løftet er en arena blandt de bedste i verden, når det kommer til komfort, akustik og funktionalitet. Og så skal multihallen være en katalysator for bylivet i det kommende Arena-kvarter i Ørestad Syd, hvor der blandt andet også planlægges folkeskole, kommunal skøjtehal og et ekstra stop på metrolinjen M1.

Kort
Københavns multiarena i Ørestad

Derfor er området omkring Copenhagen Arena udformet som offentlige eventpladser og sportsbaner, der kommer cafeer og restauranter i hallens periferi, og den åbne stueetage kan anvendes til marked eller udstillinger. På den måde kan arenaen også blive et kulturhus for lokalområdet.

copenhagen_arena_media_09.jpg

Gode gamle brændt ler

Bag arenaens skandinaviske design står tegnestuen 3XN, der allerede har ét Ørestad-vartegn på samvittigheden, tvillingehotellet Bella Sky, og som også har fundet på den kommende udbygning af Rigshospitalet.

Den halvgennemsigtige facade af teglfinner, der bølger sig hele vejen rundt om bygningen, skal give forbipasserende små glimt af aktiviteterne indenfor, og vil vise på rette vej ved at rejse sig over indgangene. Valget af robuste tegl i en varm farve skal udstråle djærvhed, og er samtidig et nik til den danske traditionen for at bygge med det hårdt brændte ler.

copenhagen_arena_media_01.jpg

Den runde, gyldne top hviler på en base, der skal binde arenaen sammen med omgivelserne ved at bugte sig organisk og skabe små nicher, pladser og mødesteder. Det skal holde styr på tilskuermasserne, når der er noget på programmet indenfor, og kunne udnyttes af lokalbefolkningen til ophold og motion uden for myldretiden.

Også et plateau i første sals niveau vil lægge op til liv med (sidde)trapper og små rum til ophold i sol og læ.

copenhagen_arena_media_02_0.jpg

Kommunen gør det selv

Efter at alle forhåbninger om økonomisk assistance fra den private sektor er endegyldigt slukket, er Copenhagen Arenas bygherre blevet det nystiftede Arena CPHX, der ejes ligeligt af Københavns Kommune og Realdania.

De spytter hver 325 millioner kroner i kassen, mens resten af milliardregningen skal dækkes med lån, som driften af hallen skal betale af på. Den drift er den internationale koncertkoncernen Live Nation allerede udvalgt til at stå for.

Grunden i Ørestad Syd stilles til rådighed af ejeren, By & Havn, der også er delvist ejet af kommunen, denne gang i fællesskab med Staten.

Efter planen skal byggeriet starte i første halvdel af 2013, og være færdigt i anden halvdel af 2015.

Se en animationspræsentation af Copenhagen Arena:

Emner

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

Skal Parken have plads til 50.000 tilskuere? Og hvad skal der ske på Skøjtehalsgrunden lige ved siden af? Får København en indendørs atletikhal? Og er der overhovedet plads til det hele?

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling