pixel

Ø-liv på boulevarden

Tre nye mødesteder er skudt op i kanalen langs Ørestads Boulevard.

kbh magasin

Fakta

Træ-øer langs Ørestads Boulevard

De foreløbig tre aktivitetsøer er udtænkt af ORT - Open Research Team, der består af arkitekterne Elena Rojas og Klaus Rasmussen samt cand. mag. i visuel kultur Anna Bisgaard-Nøhr.

Øerne er bygget af udviklingsselskabet By & Havn og overdraget til vandlauget og grundejerforeningen i Ørestad City.

Kort
Øer på Ørestads Boulevard

Midt i Ørestad, hvor de skarpe linier er flest og metrobanen er overligger, er der opstået tre nye øer i vandet. Det skyldes ikke aktuelle klimaforandringer, men et ønske om frodigere gadeliv i den såkaldte sivegade i Ørestad City.

De tre runde øer, bygget i gyldent lærketræ, ligger i kanalen langs Ørestads Boulevard ud for nogle af de mest berømte bygningsværker i bydelen. Som modspil til den megen glas og beton sender de en hilsen til den nærliggende fælled og inviterer til en pause, en leg, eller et tilfældigt møde. Med en mission om at binde området sammen på langs og på tværs, både fysisk og mentalt.

dsc_0783_.jpg

Tre øer – tre potentialer

De spiralinspirerede øer ligner hinanden til forveksling og er skabt som én sammenhæng, men de har hver sit tema og potentiale, og ligger spredt ud over de godt 500 meter mellem VM-Bjerget og Ørestads Gymnasium.

Øen ved Bjerget har et hul i midten, omkredset af en lang bænk, og er udstyret med læhegn mod Ørestads stride vind. I vandet kommer der dyreøer og flydende haver, som du kan betragte i din kaffepause – eller på vej over tangenterne, der strækker øen ud, så den breder sig fra kant til kant og dermed også fungerer som smutvejsbro over til de grønne plæner under metroen, hvor der eksperimenteres med byhaver.

Den midterste ø ved VM-husene er bygget op som en lille scene til fri afbenyttelse. Er der frost, og kan kanal-isen bære, er det også herfra, du kan snøre skøjterne og tage en tur på vandet.

Vil du betragte det hele sådan lidt fra oven, er der på den sydligste aktivitets-ø ved gymnasiet og Ørestads nye skole og folkebibliotek et klatretårn med udsigt over en "sivskov", der lyser mørket op. Herfra skal der kunne læres noget, så vandet kan aktivt bruges i biologiundervisningen. Har du ikke tid til at blive, men travlt, går også denne ø fra kant til kant og kan bruges som bro.

dsc_7384_.jpg

To øer mere følger, måske

Aktivitets-øerne blev indviet løbende i efteråret 2012 – og der skulle egentlig have været fem. Selvom der endnu mangler to, er målet alligevel nået, mener den lokale grundejerforening.

”Der har ikke været mange solskinstimer siden september, men trods vejret er øerne allerede blevet taget godt imod i lokalområdet. Folk bruger øerne som en anderledes overgang over vandet, men der er også dem, der bruger dem til at lege på og dem, der sidder på bænkene eller trædækket og snakker eller slapper af,” fortæller formand Mikala Berg Dueholm. Hun er også begejstret over de lysende siv, som hun mener kommer flot til deres ret i mørket.

De første tre øer er endt med at bruge hele budgettet, men hvis økonomien får forstærkning, bliver de sidste to øer placeret på den nordligste del af kanalstrækningen.

Her skal en lege-ø dublere som bro ved Bella Centrets metrostation, og som rosinen i pølseenden ved Vejlands Allé bliver der fokus på fordybelse, arbejdsro og lys – fra et fyrtårn og en sivskov, der vil sende hilsner til skoleøen i den anden ende, og visuelt binde dem alle og den lange strækning sammen.

dsc_0785_.jpg

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling